Werking

In ons centrum werkt de kinderpsychiater vooral intermediair en superviserend. Wat betekent dat na aanmelding in overleg wordt bepaald welke medewerker een eerste aantal gesprekken met u voert. Daarna overlegt uw behandelende therapeut met de kinderpsychiater over de nog ontbrekende puzzelstukken, en wordt bekeken wie, wat en hoe verder. Na de eerste gesprekken volgen nog één of meerdere adviesgesprekken met de kinderpsychiater, samen met u en uw behandelende therapeut.

Ook lopende begeleidingen worden regelmatig tijdens teamvergaderingen met/door de kinderpsychiater besproken en opgevolgd.

Praktisch

Omdat de onderzoeken onder supervisie van de kinderpsychiater gebeuren hebt u al bij aanvang een verwijsbrief van huisarts of kinderarts voor een ‘(nieuwe) uitgebreide kinderpsychiatrische evaluatie’  nodig.

U betaalt een afgesproken honorarium rechtstreeks aan de medewerker. Zie tarieven.

Daarnaast kan u ook nog een bedrag gevraagd worden dat op naam van de kinderpsychiater wordt aangerekend voor de supervisie en gezamenlijke interpretatie van het onderzoek. Dit bedrag wordt verdeeld onder de medewerkers voor de werking, samenwerking en het onrechtstreekse werk verbonden aan begeleidingen (zoals telefoons, e-mails, contacten met derden etc.)

Hiervoor ontvangt u een getuigschrift voor verstrekte hulp tegen terugbetalingstarief, dit betekent dat u het gehele bedrag terugkrijgt van uw ziekenfonds. Onze praktijk werkt regelmatig met het systeem sociale derdebetaler. Indien gewenst kan de betaling dus rechtstreeks met uw ziekenfonds geregeld worden. Hiervoor hebben wij de naam van uw ziekenfonds en het rijksregisternummer van uw kind nodig (het eenvoudigst is kleefbriefjes te voorzien).

Lopende begeleidingen worden besproken en opgevolgd in een multidisciplinair kort of uitgebreid overleg. De betaling van deze overlegmomenten wordt sowieso rechtstreeks met uw ziekenfonds geregeld. Er is hier dan ook geen eigen aandeel te betalen.

Voor een consultatie bij de kinderpsychiater, zonder de aanwezigheid van uw behandelaar, moet u remgeld betalen. De kinderpsychiater is niet-geconventioneerd, dit betekent dat hij de duur en het honorarium van de consultatie zelf kan bepalen. Ook voor het remgeld hanteren we het basistarief van 60 euro per uur.

Wat meebrengen naar een intake gesprek?

  • een verwijsbrief van uw huisarts of kinderarts

  • kleefbriefjes van je zoon of dochter

  • eerdere verslaggeving

Tarieven 'eigen bijdrage'

Je kan bij ons dus terecht voor psychotherapie, diagnostiek, netwerkoverleg, …

Voor de eigen bijdrage hanteren wij een basistarief van 60 euro/uur.

Na een aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit intakegesprek wordt besloten of een diagnostisch onderzoek aangewezen is. De totale kostprijs van een diagnostisch onderzoek is afhankelijk van het aantal testmomenten. Als richtlijn kan je hanteren: intake + 6 contactmomenten + adviesgesprek.

Voor psychotherapie bieden sommige ziekenfondsen een beperkte terugbetaling. Vraag ernaar bij ons of je ziekenfonds. Een overzicht vind je hier.

Je kan cash, met bancontact of via de bancontact/payconiq app betalen.

Nog even op een rijtje:

Basistarief

60 euro/uur

Psychotherapie

60 euro/uur

Intake (gemiddeld 1,5u)

(gemiddeld) 90 euro

adviesgesprek (gemiddeld 2u)

(gemiddeld) 120 euro

Netwerkgesprek met meerdere therapeuten

60 euro/therapeut/uur

Extra verslaggeving

(verslagen voor FOD, VAPH, GON, orthoscopics…)
Bij een diagnostisch traject is een basisverslag inbegrepen.

60 euro 

Gesprek/onderzoek op verplaatsing

gesprek/onderzoek 60 euro/uur

effectieve reistijd: 30 euro/uur

kilometervergoeding: 0,30 euro/km

fietsvergoeding: 0,15 euro/km

Orthoscopics (gekleurde bril)

60 euro/uur

+ Forfait gebruik toestel 135 euro

 Forfait diagnostiek, gebruik testmateriaal

50 euro

Afspraak annuleren

Indien je niet aanwezig kan zijn op een afspraak, vragen wij je deze ten laatste 24 uur voorafgaand aan de afspraak telefonisch te annuleren. (tussen 9-13u) Als je een e-mail stuurt is een annulering pas geldig als je bevestiging hebt gekregen van ontvangst. Wij vragen je geen annuleringen te sturen per sms.

Voor afspraken die niet tijdig geannuleerd werden, wordt 28 euro aangerekend.

Spijtig genoeg moeten wij vaak mensen teleurstellen met een lange wachttijd. De dokter en therapeuten trekken minstens 1 à 1.5u voor je uit en kunnen in die tijd niemand anders helpen. 

Timing

Afhankelijk van een aantal factoren (zoals agenda, aard, complexiteit van de problemen, aard van de vraag, schoolvakanties, …) kunnen wij volgende tijdspannes vooropstellen: 

  • Tijd tussen eerste aanmelding en intake: 7 maanden
  • Tijd tussen intake en start diagnostisch onderzoek: 4 weken
  • Diagnostisch onderzoek: 8 tal weken
  • Tijd tussen adviesgesprek en verslag: 6 weken 

Wij streven ernaar ons aan deze termijnen te houden; het kan uiteraard zijn dat het proces door gunstige omstandigheden sneller verloopt, en door ongunstige omstandigheden trager verloopt.

Voorschriften

Wij versturen geen geneesmiddelen voorschriften met de post. Indien je tussentijds voorschriften aanvraagt, kan je die afhalen aan ons secretariaat nadat Anne of je therapeut heeft laten weten dat ze klaarliggen.

Onze trouwe viervoeters

Zoals je weet hebben wij een therapiehond die vaak in de praktijk aanwezig is.

Hoewel wij dus erg graag honden zien, vragen wij toch om je eigen hond (of konijn, hamster etc) niet mee te brengen naar de praktijk.

Als er andere dieren in de praktijk aanwezig zijn, kunnen we met Lou niet meer therapeutisch werken.

Privacy verklaring

Hier kan u onze privacy verklaring nalezen.