top of page
20211020_141548-2_edited.jpg

bestuurder
 

Katrien 
Vanbrabant

Hoe de juiste bril je leven beïnvloedt

Orthoscopie

orthoscopie.png
Shahnaz Elmilou-2.jpg

ERGO -
THERApeut

Shahnaz
Elmilou

Met orthoscopie bedoelen we het gebruik van gekleurde glazen om de symptomen van ‘Visuele Stress’ of ‘Visuele informatieverwerkingsproblemen’ (Vision Linked Stress Syndrome (VLSS)) te verlichten.

Deze symptomen kunnen aanwezig zijn zonder aanwijsbare oorzaak maar hebben wel steeds te maken met problemen bij het verwerken van de elektrische oogprikkel door onze hersenen. We voeren het orthoscopisch onderzoek uit met speciaal ontworpen software en een unieke kleurenprojector, de ‘Read Eye’.

Dit toestel kan 16 miljoen kleuren en intensiteiten creëren die we gebruiken om de optimale respons van iemand te bepalen. Die optimale kleur wordt dan vastgelegd en naar het labo van Hoya UK gestuurd om volgens de exacte specificaties glazen te kleuren. De kleur van uw glazen is erg individueel bepaald en kan mettertijd veranderen.

Wij onderzoeken of er storing zit op de verwerking van visuele prikkels in de hersenen en dus op de communicatie tussen ogen en hersenen. De bril werkt als het ware als een filter en reguleert die informatieverwerking.

 

Bij de meeste ontwikkelings- en leerstoornissen is er over de categorieën heen in mindere tot grote mate sprake van problemen met sensorische verwerking en sensorische integratie. Het is op de rol die deze problemen spelen, binnen het geheel van de stoornis, dat orthoscopie een positieve invloed kan hebben.


Wij zijn niet geschoold om de gezondheid van uw ogen te onderzoeken, daarvoor verwijzen we u graag door naar uw oogarts. Aangezien uw gekleurde glazen op uw oogsterkte kunnen gemaakt worden is het aangewezen uw ogen, indien nodig, al op voorhand te laten controleren bij uw opticien of oogarts om uw eventuele brilsterkte te laten bepalen.

DE ORTHOSCOPICS TEST


De orthoscopics test bestaat uit twee luiken.


Tijdens het eerste deel van de test overlopen we de vragenlijst en stellen we bijkomende vragen afhankelijk van de problemen die u vermeldt. We onderzoeken de werking van uw zintuigen, werkgeheugen, evenwicht,... met een reeks eenvoudige soms grappige testjes, zonder kleurenfilter.


In het tweede deel zoeken we met de speciale software en lamp naar de kleur die eventuele moeilijkheden het meest verlicht. U zal misschien ervaren hoe het projecteren van een kleur effect kan hebben op uw werkgeheugen, smaak, kracht, zicht, spraak, pijngevoel ...


Een volledige test duurt ongeveer anderhalf uur. Doorgaans ervaart u behalve enige vermoeidheid achteraf weinig ongemakken. Er worden geen oogdruppels of dergelijke gebruikt.

De test kan ook uitgevoerd worden bij jonge kinderen. Wij nodigen steeds een ouder uit om aanwezig te zijn tijdens de afspraak. Op deze manier kan u als ouder ook zien hoe de test verloopt en hoe uw kind reageert. 

In de prijs van de afspraak is geen verslaggeving inbegrepen. 

Voor het bestellen van de gekleurde glazen, al dan niet op sterkte, werken we samen met ​Optiek Goovaerts. Zij bieden ook verdere service aan indien gewenst.


Optiek Goovaerts, Leeuwlantstraat 22, 2100 Deurne
03/324.31.19

www.optiekgoovaerts.be


U kan al vóór een eventuele consultatie de vragenlijst overlopen en invullen om erachter te komen of orthoscopie iets voor u kan betekenen. Download hier onze vragenlijst.

De prijs voor een volledige test is 175 euro, voor het eerst lid van een gezin. Als er later nog een ander gezinslid de test wil afnemen dan is de kostprijs 65 euro/uur, en vervalt de testforfait van 85 euro. 

Vragenlijst
Orthoscopie

Artikel:
Prescribing
coloured filters

Artikel:
Fotofobie
bij migraine

bottom of page